Tradycje kulinarne Polski to bezpłatny ebook prezentujący historię kuchni Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na dania z różnych części Polski.
W listopadzie 2024 roku Tradycje kulinarne Polski dostały nominacje do dwóch Gourmand World Cookbook Awards w kategoriach: Eastern Europe free download (Europa Wschodnia) oraz Culinary Diplomacy free download (Dyplomacja kulinarna). Rozdanie nagród odbędzie się w czerwcu 2025 roku w Lizbonie. Konkurs Gourmand World Cookbook Awards odbywa się od 1995 roku i jest jednym z najważniejszych światowych wydarzeń poświęconych kulturze kulinarnej. Ze względu na swoje znaczenie nazywany jest Kulinarnymi Oskarami.
We wrześniu 2024 roku książki o polskiej kulturze kulinarnej (Polish Culinary Paths, The Polish Table oraz Tradycje kulinarne Polski) znalazły się wśród trójki półfinalistów konkursu The Global Culinary Travel Award organizowanego przez World Food Travel Association (w kategorii Best Culinary Heritage Product or Experience for Travelers).
Książka Tradycje kulinarne Polski zdobyła główną nagrodę w kategorii „Wydarzenie roku” w konkursie Nagroda Magellana. Nagroda Magellana przyznawana jest od 2008 roku w celu uhonorowania najbardziej wartościowych publikacji turystycznych na polskim rynku wydawniczym. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 24 maja 2024 w Pałacu Kultury i Nauki w ramach Międzynarodowych Targów Książki w Warszawie.
Tradycje kulinarne Polski
– pobierz darmowy ebook
(bez rejestracji i podawania danych)
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji.
Blog Kuchniokracja (przepisy kulinarne)
Podcast Kuchniokracja (o kuchniach regionalnych Polski i nie tylko)
Instagram Kuchniokracja
1500 bezpłatnych egzemplarzy Tradycji kulinarnych Polski trafiło do zbiorów bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach. Niewielka część nakładu dostępna jest również w sprzedaży. Drukowaną wersję książki można zakupić między innymi na stronie Sklepu Gildia.
Przykładowe strony z książki.