Polish Culinary Paths is a book that delves into Poland’s rich history and food culture. The culinary narrative is complemented by a collection of tales, legends, and easy-to-follow recipes. The publication has won numerous awards, including the Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award, and the Magellan Award.
The book is available for free on Issuu in English, Georgian, Chinese, Japanese, Korean, and Vietnamese.
Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, legendami oraz łatwymi w przygotowaniu przepisami. Publikacja zdobyła liczne nagrody w tym: Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award oraz Nagrodę Magellana.
Publikacja dostępna jest bezpłatnie w formie ebooka w językach: angielskim, gruzińskim, chińskim, japońskim, koreańskim oraz wietnamskim na Issuu.
Niedawno do sprzedaży trafiła też książka drukowana w wersji angielskiej z odświeżonymi zdjęciami. Można ją zamówić w Sklepie Gildia.
Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.