Polish Culinary Paths

Polish Culinary Paths

Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, legendami oraz łatwymi w przygotowaniu przepisami. Publikacja zdobyła liczne nagrody w tym: Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award oraz Nagrodę Magellana.

Publikacja dostępna jest bezpłatnie w formie ebooka w językach: angielskim, gruzińskim, chińskim, japońskim, koreańskim oraz wietnamskim.

Niedawno do sprzedaży trafiła też książka drukowana w wersji angielskiej z odświeżonymi zdjęciami. Można ją zamówić w Sklepie Gildia.

Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.