Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski to bezpłatny ebook prezentujący kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski.

Tradycje kulinarne Polski – pobierz darmowy ebook

(bez rejestracji i podawania danych)

 

Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji.

Blog Kuchniokracja
Podcast Kuchniokracja
Instagram Kuchniokracja

1500 bezpłatnych egzemplarzy Tradycji kulinarnych Polski  trafi do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach. Niewielka część nakładu dostępna jest również w sprzedaży. Drukowaną wersję książki można zakupić między innymi na stronie Sklepu Gildia.

Partnerzy "Tradycji kulinarnych Polski"

Przykładowe strony z książki.

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski